Blarney Street Extension

niall_linehan_construction_0354_5_6_990x660

Architecturally designed stand alone extension to rear of existing house.

The build required all material to come through the existing terraced house.

This extension/pod has a low carbon footprint because of the use of sustainable materials.

Essentially it’s a timber frame house built on 8 no. steel stilts with airtight construction with a DuPont Tyvek uPVC facade membrane and burnt oiled larch cladding.

Its octagonal shape and positioning allowed the two-storey structure to exist in its own space without negatively impacting light and views of the south facing the garden.

niall_linehan_construction_0484_5_6 900x600

View from the garden shows the south elevation with an overhanging roof. All rain water is designed to be channeled through the structure to allow the timber cladding to dominate.

niall_linehan_construction_0466_7_8_660x660

niall_linehan_construction_0387_8_9_990x660

Shows the building sympathetic positioning witch allows southerly light to flood around the structure.

niall_linehan_construction_0366_7_8_PS_990x660

Planning a project?
Call Niall on 087 289 4847